Mobilfunktioner

Betala med mobilen

Som du säkert redan känner till kan du göra i stort sett allt möjligt med din mobiltelefon. Du kan spela spel, ta foton, surfa på nätet, identifiera dig, och även betala med mobilen. Det finns en rad med betaltjänster som du använder genom en app kopplad med ditt bankkonto. En av de största betaltjänsterna på mobilen idag är Swish. Den används av hundratusentals svenskar. När tjänsten först lanserades var det endast möjligt att göra mindre betalningar till en viss grupp. Idag kan du skicka pengar till dina nära och kära, ta emot pengar, betala hos e-butiker och sätta in pengar på ditt nätcasino med tjänsten. Det finns till och med vissa fysiska butiker som låter dig betala med mobiltelefonen via Swish.

Det är dock inte den enda mobilvänliga betaltjänsten det finns. Du kan använda dig av e-plånböcker lika lätt via mobiltelefonen som på datorn. Vissa e-plånböcker erbjuder dessutom en app du kan ladda ner för att göra betalningarna lättare för dig.

Apple Pay och Google Pay är två nyare betaltjänster som du kan använda på din mobil. Det är tjänster som ska göra det lättare för dig att betala med kort via din mobila enhet. För att det ska vara möjligt att betala med dessa tjänster i fysiska butiker måste du ha en mobil med NFC, vilket betyder Near Field Communication, eller närfältskommunikationsutrustning. Denna teknik gör det möjligt för två enheter att skicka information till varandra över kortare sträckor. Det finns främst i de nyaste modellerna. Använder du Apple Pay måste du ha en telefon med operativsystemet iOS, vilket innebär främst Iphones, och Google Pay fungerar endast i enheter med Android.

Håll koll på din ekonomi

Förutom appar och mobiltjänster som gör det möjligt för dig att använda mobilen när du betalar finns det ett antal program som hjälper dig att hålla koll på din ekonomi. Det finns en rad olika appar där du kan skapa en budget, vilket är en bra sak, framförallt om du har en mindre lön och måste planera alla dina räkningar och köp.

Sist men inte minst finns det också sparappar. Det är program som hjälper dig att planera ditt sparande. Du kan i vissa appar sätta ett mål för hur mycket du vill spara och till vad. Sedan kan du lätt följa sparandet i appen. Vissa tjänster låter dig också bestämma ett belopp som dras automatiskt från ditt konto till sparappen.

bard