Populära mobiltillverkare

Nokia

Nokia är ett företag som började tillverka mobiltelefoner redan på mitten av 90-talet. Till en början låg de i framkant eftersom de hela tiden kom med nya intressanta modeller och funktioner. Nokiatelefonerna är fortfarande en favorit för många men samtidigt har det tagits över av andra företag som Samsung och Apple. Men trots detta har företaget och dess mobiltelefoner lyckats hålla sig kvar på listan över de populäraste telefonerna.

Nokia grundades redan 1896, då som en mekanisk massfabrik i Finland. Elektronikavdelningen lades till år 1960, vilket kom att utvecklas till dagens Nokia. Det var en seg början för mobiltillverkningen inom företaget. Det dröjde fram till mitten på 1990-talet då företaget kom till att bli ett av de tre världsledande inom mobiltelefoni. Företagets framgångar var bland annat på grund av deras förmåga att förutspå vad marknaden skulle efterfråga och skapade därefter nya mobiltelefoner med nya funktioner. Nokia var en av de första som började tillverka mobiler med kalender och spel, vilket på den tiden var något väldigt nytt och spännande.

Efter att Apple tog över marknaden med sin iPhone tvingade det Nokia att göra flera förändringar. De utsåg en ny verkställande direktör som efter endast 10 dagar ersattes av Stephen Elop. Elop kom direkt från Microsoft. Tre år senare, 2013, köpte Microsoft Nokias mobildivision. I samband med detta lämnade Elop VD-positionen och återvände till Microsoft.

Efter att företaget sålde en del till Microsoft har det varit väldigt mycket samarbeten och förändringar inom företaget. Men du som är intresserad av dess mobiltelefoner kan hitta flera nyare modeller på marknaden. Trots att företagets fokus har legat på andra produkter har de hunnit lansera några unika mobiltelefoner. Det går också att köpa några av Nokias äldre modeller som var väldigt populära förr. Ett exempel är Nokia 3310 som var en av företagets mest sålda modeller, som de började tillverka igen med ett flertal förbättringar.

bard