Mobilfunktioner

Mobilens utveckling

Mobiltelefonerna idag finns i alla möjliga storlekar och färger. De flesta har en storlek som passar perfekt i byxfickan eller att lägga i en väska. Det är en stor skillnad från hur de första mobiltelefonerna såg ut. Den allra första typen av mobiler gick verkligen inte att stoppa ner i fickan, den var du nämligen tvungen att koppla in i bilen.

I slutet av 80-talet fanns de så kallade tegelstenarna som du kanske hört talas om. Trots att de modellerna kom relativt tidigt var det ändå inte de allra första mobiltelefonerna. De allra första mobiltelefonerna var mer lika en radio eller walkie-talkie, och de användes främst av soldater. Vad som gjorde att dessa räknades som en mobiltelefon var att de användes i ett publikt nätverk samt att varje telefon hade sitt egna nummer.

Efter den radioliknande mobiltelefonen kom tegelstenen, eller Motorola Dynatac 8000x som den egentligen hette. Den lanserades som sagt på 1980-talet och kostade då över 3000 dollar, vilket är väldigt dyrt jämfört med dagens mobiltelefoner. Efter lanseringen av tegelstenen fortsatte utvecklingen av mobilen i en snabb takt och telefonerna började bli mindre och smidigare. Efter tegelstenen kom en ny modell från Motorola som fortsatte vara en av de ledande tillverkarna. Denna modell hade tolv knappar och en meny där du kunde hitta bland annat en miniräknare. Mobilen hade också en typ av lucka som gömde knapparna. Mobiler med lucka fortsatte att vara populära under några år, och på 90-talet började Nokia ta ledningen bland tillverkarna. De kom ut med mindre modeller som dessutom hade en kortare antenn. En av deras första modeller hade också en lucka, men denna kunde du skjuta upp och ner istället för att endast öppna och stänga.

På mitten av 90-talet var dessutom den så kallade flipptelefonen väldigt populär. Den hade en större skärm och det som fick många att fastna för modellen var att den gick att vika ihop. Flipptelefonen tillverkades främst av Sony och Motorola, den användes bland annat av kändisar.

Inte långt därefter kom en av de första modellerna med touchscreen. Den kallades för PDA och fungerade som en liten dagbok. Det medföljde till och med en special penna som gjorde det lättare att trycka på skärmen. Modellen hade många nya spännande funktioner och det var även möjligt att surfa ut på internet med den.

Mobiltillverkarna insåg snabbt att touchscreen var någon som skulle stanna kvar. De flesta började därmed tillverka sina egna versioner av dessa mobiler. Utvecklingen fortsatte med mobiler som hade ett tangentbord till dagens smartphones. Idag är det främst iPhones och Samsung-modeller som tar platsen för de populäraste telefonerna, det kommer dessutom ut liknande modeller med nyare funktioner regelbundet. Storleken på telefonerna börjar dessutom att växa igen. Utvecklingen har alltså börjat med stora telefoner till mindre, till mini, till större igen.

bard