Mobilfunktioner

Att lära sig hantera en ny mobil

Varje år lanseras nya mobiltelefoner på marknaden. De får alla nya finesser, ny teknik och nya program. Många telefoner liknar varandra på ytan men innanför höljet döljer sig ny hårdvara, nya manicker och snabbare hantering av det som sker i telefonen. Som teknikintresserad är det antagligen roligt att hänga med i det senaste. Men det kostar pengar, och alla har inte de summorna att lägga ut. Många appar fungerar bara till de nyaste enheterna och det kan ställa till med rejäla problem.

Nya telefoner på arbetsplatsen

På de flesta arbetsplatser, i alla fall på större sådana har de anställda tjänstetelefoner. I många fall består det av mobiltelefoner. Många arbetsplatser byter ut telefonerna med jämna mellanrum. Det har helt enkelt att göra med att de har avtal med olika operatörer eller tillverkare av telefoner. Att byta ut telefoner på arbetsplatsen kan dock vara lite klurigt. Då är det skönt att ha en kunnig serviedesk att vända sig till för råd. Dit kan även de anställda ringa för att få hjälp med alla former av frågor inom mobiltelefonteknik och IT. På så sätt slipper massor av arbetstid gå åt till att på egen hand försöka lista ut hur man hanterar den nya telefonen.

Säkerhet i telefonen

En sak som blir mer och mer vanligt är olika virus som drabbar mobiler och det gäller att man skyddar sig. I en mobil har man ofta en del känsliga uppgifter som bilder, personuppgifter, lösenord och en hel del annat. Det vill man inte ska spridas ut och det kan också vara jobbigt att bli av med sakerna. Med ett bra antivirusprogram i telefonen kan man skydda sig en hel del. Dessutom bör man vara försiktig med olika öppna nätverk i affärer, på bibliotek med mera. Man bör inte heller låna ut sin telefon till andra, eller gå in på suspekta länkar.

Äldre och mobiltelefon

Den äldre generationen glöms ofta bort när det handlar om mobiltelefoner. Det finns dock en del tillverkare som satsar på att tillverka mobiler för seniorer och det är ofta bra alternativ för den som vill ha en telefon som i stort sett bara går att ringa och skicka meddelanden från. En del mobiler för seniorer har också en kamera som gör att man kan ta bilder med den.

Nackdelar med nya mobiler

Det finns få mobilen som har knappsats i dag. Det finns en del nackdelar med just pekskärmarna. Personer som har synskador kan ha rejäla bekymmer med dem, och likaså personer som lider av till exempel parkinson.

En annan nackdel med nya mobiltelefoner är att de kostar en hel del att köpa. En modern telefon ligger på omkring 10 000 kronor och uppåt. För den som inte har råd med det kan det bli omöjligt att använda bankappar, mobilt bankID och liknande när den äldre mobilen blir allt för gammal.

bard