Blandat om mobiltelefoner

Abonnemang eller kontantkort?

När du ska köpa en mobiltelefon måste du också välja om du vill ha ett abonnemang eller ett kontantkort. Det är inte alltid det lättaste att bestämma vilket alternativ som passar dig bäst. Du måste först ha en tydlig bild över hur mycket du kommer använda mobiltelefonen och till vad, hur mycket du ringer, hur mycket du surfar och så vidare.

Vilket som är bäst är någonting du själv måste avgöra. Ett abonnemang betyder att du betalar en viss summa varje månad medan du kan bestämma själv när och hur mycket du vill sätta in på ditt kontantkort. Det viktiga när du har bestämt dig för vilket alternativ som passar bäst är att bestämma dig för vilken leverantör du vill köpa ditt abonnemang/kontantkort hos. Ett tips är att jämföra olika alternativ på en jämförelsesida.

Abonnemang

Ett abonnemang innebär att du betalar en viss summa varje månad för ett antal sms, samtal och en viss mängd surf. Du får alltså samma “produkter” varje månad så länge du kommer ihåg att betala räkningen i tid. Skulle du ringa för mer än vad som ingår i abonnemanget kommer den kostnaden läggas till på nästa faktura. Det är väldigt smidigt med abonnemang eftersom du aldrig behöver oroa dig för att pengarna på mobilen tar slut. När du köper en ny telefon kan det också vara lättare om du köper med abonnemang eftersom du inte behöver lägga ut hela kostnaden för mobiltelefonen på direkten.

Kontantkort

Med ett kontantkort kan du själv bestämma hur mycket pengar du vill tanka på. Sedan har du den summan att ringa, sms:a och surfa för. En tankning, eller laddning av kort, brukar vara giltig i 30 dagar. Under dessa dagar kan du hos de flesta leverantörer ringa, sms:a och surfa för ett bättre pris. Ett kontantkort kan dessutom ligga oladdat under en längre tid innan det sägs upp. Men vill du behålla kortet måste du ladda på en liten summa innan den tiden tar slut. Köper du en ny telefon med kontantkort måste du många gånger betala hela summan på direkten. Det kan göra det svårt ifall du inte har pengar till det, men samtidigt behöver du inte komma ihåg att betala varje månad. Du vet att efter att du betalat den gången är telefonen din.

bard