Mobilfunktioner

Mobilen kan användas som ett modem

Dagens mobiltelefoner har en lång lista med imponerande funktioner. Det är i stort sett en liten handhållen dator. Med en av de moderna mobiltelefonerna kan du nämligen göra allt som du förr var tvungen att använda en dator till. Vissa mobilmodeller har dessutom funktioner som de flesta inte känner till, eller är osäkra på hur de fungerar. En av dessa funktioner är att många mobiler har en inbyggd funktion som låter dig använda din mobil som ett modem.

I många fall är det möjligt att utföra de flesta uppgifter på mobilen. Men skulle du befinna dig någonstans där du måste använda datorn och inte har möjlighet att koppla upp den till ett internet eller ett Wi-Fi kan du använda din mobiltelefon. En del väljer att använda mobilen som internet när de reser utomlands och inte kan använda det lokala internet. Det går att göra på två olika sätt, vilket som finns tillgängligt för dig beror på vilken funktion som finns inbyggd i din mobil.

Det första alternativet fungerar genom att du kopplar in din mobil till datorn med hjälp av en USB-kabel. Det andra alternativet innebär att du går in på din telefons inställningar och ställer in den som en router. Du kan sedan koppla upp dig på den med din dator. Det fungerar vanligtvis genom bluetooth. Med en uppkoppling via bluetooth slipper du dessutom kablar. Att ställa in din mobil till ett modem är väldigt enkelt. Allt du måste göra är att starta bluetooth på enheten, sedan gå till inställningarna. Funktionen brukar ibland heta hotspot eller internetdelning.

Viktigt att tänka på

Oavsett vilket alternativ du väljer att använda när du kopplar upp din dator eller surfplatta till din mobils internet är kostnaden. När du kopplar upp flera enheter kan surfmängden öka en hel del. Ifall du har ett abonnemang med en viss mängd surf brukar det dyka upp en varningsruta när du börjar närma dig maxgränsen. Vissa telefoner låter dig välja när varningen ska dyka upp, alltså efter hur mycket surf som används. Surfar du på detta sätt när du befinner dig utomlands måste du hålla nära koll på kostnaden och surfmängden, i vissa länder kan det nämligen tillkomma en extra kostnad, vilket gör att du kan behöva betala mycket mer än vad du hade betalat för samma surfmängd i Sverige.

bard